Efter utmattningen – vad är nästa steg?

Det har gått en tid efter att du har kraschat, du har återhämtat dig en smula, och känner dig redo för nästa steg.

Då infinner sig ofta frågan; hur går man vidare efter att ha gått in i väggen? Hur gör man för att växla upp på ett hållbart sätt?

Här kommer mina samlade erfarenheter:

1. När den första utmattningen lagt sig kan det vara dags att rensa ut gammal sorg. Så länge du går och bär på obearbetade trauman, svek och förluster kan det vara svårt att gå vidare.

Låt sorgeprocessen få ta den tid som krävs. Du måste få en chans att landa i, förstå, bearbeta och förlåta, för att kunna släppa taget om det gamla, och gå vidare. Var sak har sin tid, och först nu kanske du har kraft nog att sörja och gråta.

2. När du bearbetat dina sorger ges det äntligen möjlighet för dig till att börja drömma om framtiden.

När det gamla inte längre tränger sig på, kan du börja dagdrömma och affirmera dina drömmar. Vila i naturen, i en hängmatta, på sängen eller soffan, och låt fantasin ta dig med på en resa. Vad önskar du dig mest av allt?

Om du varit stressad och utmattad länge har du troligtvis ingen kontakt med dina behov och dina framtidsdrömmar. Du vet inte vad du vill. Därför är det viktigt att ta sig tid till att släppa fram drömmarna, utan att tänka på alla hinder, bara sväva ut.

3. När du får kontakt med dina drömmar får du även kontakt med din livslust. Den som är motorn som får dig att kicka igång, som ger dig energi.

Kanske upptäcker du att du längtar efter helt andra saker, än du gjort tidigare.Eftersom dina tankar och känslor styr dina handlingar, så är det livsavgörande att du får fatt i dina lustfyllda drömmar. Kan du hitta tillbaka till något du tyckte om när du var liten?

Kan du få fatt i framtidsdrömmar som du tryckt ner?

Försök se drömmarna framför dig så tydligt som möjligt. Lika tydligt som när du drömmer om natten.

Visualisera dem med alla dina sinnen, hur de doftar, känns, ser ut och låter.

Föreställ dig att du redan befinner dig i dagdrömmen, att den utspelar sig här och nu, som om den var verklig.

4. När du vet vad du längtar efter, då är det dags att agera. När du vet vad du vill, vad du önskar dig i framtiden, då är det dags att sätta upp mål och delmål för att realisera drömmarna.

Nu kan du omvandla drömmen till en realistisk variant. Anpassa den utefter vad som är möjligt för dig att genomföra.

Nu när du tillåtit dig att drömma kanske du har börjat inse att du behöver förändra mer grundläggande saker i ditt liv, som ditt jobb, ditt boende, ditt förhållande osv.

Kanske räcker det inte bara med återhämtning för att du ska bli bra?

Granska ditt liv med lupp. Behöver något större förändras för att du ska kunna bli frisk? Se din rehabiliteringsresa som en läroprocess.

5. Sista steget – ta med dig dina nya kunskaper och skynda långsamt.

Var inte för offensiv när du ska uppnå dina nya mål. Mjukstarta. Trappa upp din aktivitetsnivå försiktigt.

Utrusta dig med tålamod. Vad vaksam på bakslag.

Sök stöd i din omgivning.

Prioritera din återhämtning och din nya, hållbara livsstil för varje nytt steg du tar.

Och viktigast av allt – håll dina drömmar levande!

Glöm inte att det är dina drömmar som ger dig din kraft.

Jag blir glad för en kommentar!

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera!

3 svar på ”Efter utmattningen – vad är nästa steg?”

  1. Glad vår! Cecilia, jag läser din fina blogg med andakt och tar till mig allt som du skriver. Har nog aldrig varit utbränd ”på riktigt” men kanske för att jag alltid ser utmattningen i spegeln framför mig och i förväg! Jag ser det i min blick!! Dina råd är så bra därför att dom inte bara ger tips om återhämtning utan även det som sker inann utbrändhet. Ja vi mänskor är i så olika situation. Någonting som jag ofta tänker på när det gäller mig själv är ekonomin, och ibland kan jag bli lite bitter på kvinnor (kanske också män??) som har mölighet och varva ned på arbetet, kanske säga upp sig, och flytta ut till en stuga någonstans i skogen. Jag funderar på om det är möjligt främst för dom som har en make som kan betala räkningarna – missförstå mig rätt, jag tycker ditt liv ser så underbart ut!! Lite tankar från mig bara…..

    1. Tack Inga för din fina reflektion. Visst är det så att det är svårt för många att varva ner så mycket som de skulle behöva. Särskilt som de flesta bara får 180 betalda sjukdagar från Försäkringskassan, när det tar så mycket längre tid att bli frisk från ett utmattningssyndrom. Jag minns själv när jag fick brevet från Försäkringskassan att jag skulle arbeta heltid, då kom jag inte ens upp ur sängen. Jag överlevde främst eftersom jag fått ett litet arv från mina föräldrar, som dog i samma veva som jag blev sjuk. Men jag är väl medveten om att en del måste leva på sin partner, eller så hamnar de på gatan. I min blogg försöker jag lyfta det som trots allt är positivt. Vad man kan göra för att må bättre, ofta utan att det ska kosta något, som att vara mer i naturen. Jag är glad att du läser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *