Råd när din tillvaro gör dig sjuk

Om du känner dig fångad i en fälla, jagad och stressad. Om du ser allt i svart och dina negativa tankar beror på verkligheten du lever i. Då kan det vara en signal om att du vantrivs med något i ditt liv. Kanske befinner du dig i en situation som på sikt kan göra dig allvarligt sjuk. Då bör du inte trycka tillbaka dina negativa tankar, utan ta dem på allvar. De försöker säga dig något.

Förmodligen kommer det inte att hjälpa dig att försöka tänka mer positivt, eller att bita ihop och härda ut. Du har kommit till en punkt när du måste göra en livsomställning.

Jag härdade ut alldeles för länge med oro, sömnlöshet, hjärtklappning och huvudvärk. Signaler om att jag var på fel väg. Men istället för att göra något radikalt härdade jag ut och kämpade vidare. Det resulterade i att jag till sist gick in i väggen.

Just nu har jag en vän i min närhet som är i en liknande situation. Hon har två små barn, man, och en utmattning i bagaget. Hon har fått rådet att ta sig tillbaka till jobbet så fort som möjligt, och jobbar nu deltid, hämtar och lämnar, handlar och lagar mat. Alla hennes sjukdomssymptom har kommit tillbaka och hon vet inte hur hon ska hålla huvudet ovanför vattenytan. Hon vänder sig till mig för att få goda råd.

Jag repar mod för att våga säga henne sanningen. För det finns ingen quick-fix, inget piller eller vinnande mindset som kommer att få henne på banan.

Det hon behöver är tid, vila, och att kunna prioritera sin hälsa först.

För att få till det måste hon förmodligen göra en större förändring i sitt liv. En del bryter med sin partner för att de inte orkar ta hänsyn till ännu en persons behov.

Mitt råd skulle vara att se över ekonomin. Kan familjen flytta till något mindre, billigare? Sänka sina utgifter? Kan dessa förändringar innebära att hon kan vara hemma tills hon känner sig frisk?

Att gå tillbaka till jobbet när man är sjuk ökar risken för en ny, djupare sjukdomsperiod, det är min övertygelse.

När jag gick in i väggen flyttade vi ut till vår stuga på landet. Det möjliggjorde för mig att stanna hemma tills jag var frisk igen. Livet på landet påskyndade dessutom tillfrisknandet eftersom naturen i sig har en läkande kraft. Att flytta ut till landet är den bästa förändring vi gjort!

Läs gärna mer här:

Klicka på rubriken i inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *