Tips när du behöver bryta negativa tankar

Häromdagen upptäckte jag att jag kört fast i mina tankar. Negativa tankar sipprade in och tumlade runt, en del fick fäste. Vad göra? Mannen och jag gjorde slag i saken och tog en paus från allt och satte oss i bilen. Utan att veta vart vi skulle åka. Men bort, ut, någon annanstans behövde vi åka för att få ny inspiration. Allt eftersom dagen gick fick vi uppleva hur skratt och prat om ditt och datt, vackra utsikter och ett stopp för god mat, plötsligt hade skingrat orostankarna och gett plats för nya, mer positiva tankar.

Nya idéer ploppade upp och gamla låsningar sågs med nya perspektiv. Det var som flytten i rummet satte fart på kreativiteten.

Ibland behöver man ett break, en timeout, en rast, lång eller kort för att lufta hjärnan.

Här kommer fler tips på vad du kan göra när du kört fast i negativt ältande.

  1. Ta en promenad i en ny omgivning.
  2. Gå på fotograferingsrunda och fota nya objekt.
  3. Ta bilen och kör en sväng.
  4. Ring en vän du inte pratat med på ett tag.
  5. Motionera, låt musklerna jobba och svettas ut dina bekymmer.

När du ser allt i svart är det lätt att hamna i några vanliga tankefällor. Här listar jag de vanligaste tankefelen.

  1. Du tänker att det är allt eller inget som gäller.
  2. Du tror att allt kommer att bli perfekt om din dröm slår in.
  3. Du har gett upp hoppet om att det kan bli bättre.
  4. Du tror att du förlorat kontrollen över ditt liv.
  5. Du fokuserar på allt du saknar och förlorat.

För att komma ur det negativa tankemönstret kan du prova att försöka se fler nyanser. Börja jobba steg för steg mot dina mål och glädj dig åt alla de små stegen framåt. Börja tro på att det kan vända. Inse att du säkert har kontroll över några aspekter i ditt liv, även om du inte kan kontrollera allt. Fokusera mer på det du faktiskt har just nu och vara tacksam för små saker under dagen.

Det är viktigt dock är att bestämma dig för om dina negativa tankar är tankespöken eller om de är kopplade till din faktiska verklighet. Om de är kopplade till verkligheten, och inte överdrivna, kan de vara en signal om att du inte trivs med ditt liv, din bostad, din partner eller ditt arbete. Kanske befinner du dig i en situation som på sikt kan göra dig sjuk. Då bör du inte trycka tillbaka dina negativa tankar, utan ta dem på allvar. Mer om detta kommer jag att skriva om i nästa inlägg på bloggen.

Klicka på rubriken i inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *