Unna dig en återhämtningsdag hemma

Även om du inte har råd att åka på retreat, kan du ordna en lyxigt avkopplande dag hemma. Följ bara mitt upplägg, så har du en läkande, avstressande dag framför dig, som laddar dina batterier och balanserar din kropp och din hjärna.

  1. Lägg mobilen utanför ditt sovrum och sov så länge du behöver. Sätt inget alarm, utan ge dig chansen att sova ut. Din kropp vet hur mycket sömn du behöver, så lita på det. Att sova ut är det bästa sättet att läka din hjärna och reparera kroppen.
  2. Gör en nyttig frukost som du tycker om. Jag brukar äta havregrynsgröt med färska bär, ett kokt ägg och en kopp kaffe.
  3. Gå en promenad och njut av frisk luft, dagsljus och vackra vyer. Jag brukar gå längst med havet och i skogen. Anpassa promenaden efter din dagsform, om du är i fin form kan det bli en powerwalk, är du utmattad, flanera fram och försök ta in dofter, synintryck och omgivningens ljud. Fokusera på ett sinne i taget.
  4. Gör en nyttig lunch. Jag föredrar min gröna juice av selleri, äpple, gurka, spenat och ingefära, Hulken som jag kallar den. Till det äter jag några knäckebröd av surdeg och makrillfilé.
  5. Gör en avslappningsövning på soffan. Är du trött kan det bli en eftermiddagslur.
  6. Tänd ljus och sätt på lugn yoga-musik. Rulla ut din yogamatta och hoppa i dina yogakläder. Gör sedan ett yogapass som gör dig varm och smidig, utan att ge dig huvudvärk. En halvtimme brukar vara lagom. Gör de yogarörelser du kommer ihåg i huvudet, och gör dem i ett flöde. Om du behöver en instruktör finns det flera pass på youtube som du kan följa.
  7. Avsluta med en meditation. Sätt dig på en meditationspall eller kudde och följ med i din andning. När du suttit så en stund kan du följa med i de tankar som poppar upp, för att sedan släppa tankarna en efter en. När du tränat på det, kan du gå igenom vad du känner i olika kroppsdelar, och sedan kan du följa din andning igen. Efter en halvtimme har du rensat huvudet. Jätteskönt!
  8. Koka en kopp Tulsi te. Tulsi eller helig basilika, är en gammal medicinalväxt som anses vara bra mot stress, binjureutmattning, hypotyreos och obalanserat blodsocker.  Är du uppe i varv blir du lugnare av teet, är du utmattad får du ny energi.

Efter den här dagen kommer du att känna dig balanserad, laddad och optimistisk.

När jag läkte mitt utmattningssyndrom följde jag det här schemat i flera år. Nu har jag inte samma behov, eller tid att göra det varje dag. Men jag ordnar en retreatdag hemma då och då för att bevara min hälsa, och unna mig lite omsorg med enkla medel.

Gör det du med! Lycka till!

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *