Ska man träna när man är stressad?

Ja, ibland är det bra, ibland inte. Här förklarar jag när det är bra att träna för att få ner stressen, och när det är bättre att låta bli.

1. När ditt kortisol är högt, när stressen är stor på jobbet, och du är omgiven av energitjuvar, då kan det vara en god idé att ge sig ut och löpträna eller köra ett pass på gymmet.

Ditt kortisol höjs visserligen av träningen, men sjunker sedan efteråt. Träningen blir det reningsbad du behöver.

2. Men om ditt kortisol är lågt, om du drabbats av sömnproblem, trötthet och humörproblem, då är det vila du behöver. Lågintensiv träning som yinyoga, qi-gong eller en lugn promenad kan också fungera, men inte träning där du tar ut dig.

Om du tränar när du håller på att bli utmattad, sjunker ditt kortisol ännu mer, och det finns risk för att du går in i väggen.

Själv sprang jag varje dag innan jag fick utmattningssyndrom. Jag hade hört att träning var bra mot stress, och förstod inte att min kropp behövde vila.

Tvärtom lurade jag min kropp att prestera ännu mera, eftersom jag blev tillfälligt piggare efter löprundorna. Sedan kraschade jag till slut totalt. Jag sprang bokstavligen rakt in i väggen.

Med den träningshets som råder i samhället är det många som tränar när de är utmattade. Väldigt få talar om behovet av återhämtning och vila, som är minst lika viktigt som motion.

Det viktiga är att du lyssnar till din kropp, och anpassar träningen efter din dagsform.

Om du blir långvarigt pigg av din träning, då är den rätt för dig.

Men om du däremot bara blir ännu mera utmattad och orkeslös, ja, då är det vila och lågintensiv träning du behöver.

Lycka till med din träning!

Jag blir glad för en kommentar.

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *