Vet du hur du bäst vilar din hjärna?

I dagens samhälle är vi i större behov av aktiv hjärnvila, än tidigare.

Dagligdags blir vi bombarderade med information och nyheter. Om vi förr bara visste vad byns grannar hade för sig, känner vi nu till det mesta som händer människor över hela världen.

Ofta sitter vi vid skärmar hela dagarna och informationen strömmar mot oss.

Tyvärr väljer dessutom många att sätta sig framför en skärm även på fritiden.

Vi är duktiga på att vila kroppen liggandes i soffan, men hjärnan sätter vi gärna framför ännu en skärm, en tv-skärm eller en mobilskärm, surfandes på sociala medier, eller spelandes något dataspel.

Så hjärnan då, hur vilar vi den bäst?

Ja, det har många inte tänkt på, inte förrän det är försent och man börjar närmar sig den berömda väggen. Hjärnan kokar, minnet sviker, stressen pumpar hjärtat hårt, svetten lackar och paniken syns i blicken. Om hjärnan aldrig får vila kraschar den.

Men så illa behöver det inte bli, för faktum är att det går att vila hjärnan både snabbt och effektivt, om man vet hur.

Det finns vissa aktiviteter som får hjärnan att vila mer än andra. Här har jag listat några av mina favoriter:

  1. Gå ut i naturen. Det behöver inte vara svårare än så. I naturen sjunker blodtrycket och pulsen automatiskt. Alfavågorna i hjärnan aktiveras och vi slappnar av. Den gröna färgen i skogen upplevs av vår hjärna som vilsam, och havets och himlens blå färg får oss att andas lättare. Detta oavsett vilka färger vi annars tycker bäst om. Miljoner år som jägare och samlare har format vår hjärna att känna sig hemma i naturen.

Stadsmiljöer däremot skapar stress med sina skarpa ljus och ljud, och sitt folkvimmel, höga hus och stora bilar.

2. Meditation. Att meditation kan läka en utmattad hjärna är vetenskapligt bevisat.

Telomererna i hjärnan blir längre vid meditation, och det är de som är inblandade i att hjärnan läker. Att meditera regelbundet är mycket helande för hjärnan.

3. Om du vill prova meditation i rörelse så kan du testa en lugn rörelseform som yin-yoga, tai-chi, eller qi-gong. De kan vara lättare att slappna av om du rör dig, än om du sitter still, när du är mycket stressad.

4. Avslappningsövingar. Att ligga ner och göra en avslappningsövning är vilsamt både för kropp och hjärna. Det finns många appar man kan lyssna på i mobilen, enkelt och smidigt. Det är så nära sömn man kan komma, som ju är det främsta vilan för hjärnan.

5. Promenader ger hjärnvila. Särskilt om du promenerar långsamt och försöker vara mindful när du går. Du är här och nu och lägger märke till allt du ser, hör, känner och doftar. Du använder dina sinnen och försöker att bara vara.

6. Krama ett träd, eller ta ett helt skogsbad.

Att skogsbada innebär att du vistas i naturen en längre stund, du rör dig långsamt med stor närvaro, det vilar hjärnan. Ta dig tid att titta på allt, plocka några blommor, krama ett träd, drick en kopp te på en stubbe. En sådan stund blir vilsam inifrån och ut. Kanske hittar du någon favoritplats som du gärna återkommer till?

Supertipset!

Alla förslag ovan är sådant du kan göra på egen hand, men det finns ett tips som slår alla de ovanstående i effektivitet!

Ny forskning visar att den allra mest effektfulla vilan för hjärnan är den du får tillsammans med någon annan.

Det ska vara någon du litar på och känner dig bekväm med, någon som du kan vara dig själv med.

När vi är ensamma, tror nämligen vår hjärna att den måste lösa alla problem på egen hand, så då är hjärnan väldigt aktiv. Men tillsammans med våra närmaste sjunker stresspåslaget i hjärnan helt och hållet.

Precis som vi är skapade för att vara i naturen, är vi gjorda för att leva i flock.  Vår familj känner till våra behov och vi behöver varandra ömsesidigt.

När man är ensam kan det kännas som att ryggsäcken med problem är orimligt tung att bära. Men så fort det finns någon i närheten tror hjärnan att det finns färre problem som ska lösas. Hjärnan går då in i ett sparläge och hushållar med energi.

Fiffigt eller hur?

Hur vilar du helst din hjärna aktivt?

Jag blir glad för en kommentar!

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *