Vacker bok om viktigt ämne

Älskar formgivningen av denna bok! Rosa rosor, pioner, nejlikor och andra blommor.

BOKTIPS

Du också?

Utmattningssyndrom

Marlene Gustafsson

Idag har vi för första gången i historien lika många som blir sjuka av stress som blir hjärtsjuka. En miljon svenskar lider av psykisk ohälsa och stress. Hälften av alla som blir sjukskrivna har psykisk ohälsa i någon form.

Våra hjärnor orkar inte med tempot i vårt samhälle.

Marlene Gustafsson har mött många utmattade i sitt arbete inom företagshälsovården.

Nu har hon samlat alla de råd hon brukar ge till sina klienter.

Det här är en heltäckande och pedagogisk bok som ger vägledning allt från de första symptomen till faktorerna bakom utmattningen, till råd om hur man rehabiliterar sig från utmattningssyndrom.

Förutom Marlenes egen historia av stress, ges en längre intervju med Karin som haft ett regelrätt utmattningssyndrom och varit sjukskriven i tre år, och Erik som jobbat inom den prestationsinriktade IT-branschen och kraschat. Deras berättelser blir fina komplement till Marlenes egen livsberättelse. Förenklat kan man säga att medan Marlene blev sjuk av inre oro och stress, insjuknade Karin på grund av sin roll som anhörig till sjuka föräldrar, medan Erik blev sjuk av för mycket press på jobbet.

Tre olika sätt att bli utmattad på som alla gett dem beståenden utmaningar att hantera intryck, krav och stress.

Marlene serverar många bra förslag på hur man mår bättre, allt från vila, promenader och löpning till mental träning.

Hon berättar också att hon själv testat både anti-depressiva och sömntabletter, men egentligen tycker att de fysiska aktiviteterna och vilan gett henne mest läkning.

Jag älskar verkligen den här boken! Den känns komplett, och den är dessutom vacker!

Jag önskar att jag skrivit den själv.

Marlene har anlitat den professionella grafikern Märit Jonsson, som gjort designen med blomsterspråket och det fungerar förträffligt.

Skönhet är ju en så viktig komponent när man ska tillfriskna från utmattningssyndrom.

Rosor ger tankevila, pepp och tröst och påminner om naturens växtkraft.

Min enda invändning är rådet Marlene ger baserat på rekommendationer från Karolinska institutet, att man ska börja arbeta så fort som möjligt med utmattningssyndrom.

Det tror jag är fullkomligt fel! Att självkänslan tar stryk av att man är hemma, är möjligen sant. Men att tvinga en sjuk människa att arbeta leder inte till tillfrisknande. Jag tycker snarare det visar på brist på respekt för tillståndet, att det inte skulle handla om en sjukdom, utan något inbillat. När man är sjuk ska man vara hemma och vila, när man är frisk ska man arbeta, enligt mig. För mig gäller det alltid, oavsett om man har Corona eller utmattningssyndrom. När jag var sjuk i utmattningssyndrom var jag väldigt glad över att inte bli tvingad att arbeta under den tiden. Nu arbetar jag heltid och min självkänsla är intakt.

Givetvis kan man vara lindrigt sjuk, och det är sant det som Marlene säger att ju tidigare man bromsar, desto kortare blir sjukdomsförloppet.

Med det sagt skulle jag rekommendera den här boken till alla som är på väg att bli sjuka, håller på att återhämta sig, eller är anhöriga till någon med utmattningssyndrom.

Det är en fantastisk bok!

Jag blir glad för en kommentar!

Klicka på rubriken till inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *