7 sätt att skapa ett hem enligt Feng shui

Högt i tak ger rymd och påminner oss om himlen.

Feng shui är en kinesisk lära om hur den omgivande miljön påverkar dig. Den bygger på tanken att vi mår bäst av att leva i harmoni med naturen och med hänsyn till energifälten omkring oss.

Det finns några grundläggande sätt att skapa en känsla av Feng shui.

  1. Högt i tak. Rymd inomhus påminner oss om himlen och ger utrymme för tankar och känslor att flöda fritt.
  2. Vackra fönster. Från fönstren strömmar ljus som är energi. Är de vackra dras ögat dit. Du blir piggare av ljus.
  3. Äkta material gör dig grundad eftersom det påminner om naturen. Trägolv, panel på väggarna, stengolv, kakel mm.
  4. Välj färg efter klimat, bor du i ett kallt klimat med mycket mörker, då passar ljusa färger, bor du i ett varmt klimat med mycket sol funkar starkare kulörer. Feng shui bygger på viljan att sträva efter harmoni och balans mellan den yttre omgivningen och hemmet inomhus.
  5. Köket ska ligga mot norr och vardagsrummet med uteplatsen mot söder. I köket har du ugnen som värmen så det blir svalast mot norr, när du sedan ska äta vill du gärna bada i sol i söder.
  6. En entrédörr från norr mitt i huset som snirklar sig i vinkel mot en altandörr mot söder mitt emot skapar ett skönt energiflöde genom huset. Det finns många sätt att förstärka energifälten i ditt hem med krukväxter, speglar och balans mellan möbler.
  7. Minimalt med prylar som alla är blickfång och framplockade med en tanke bakom skapar ett fridfullt lugn.
Om du ser naturen genom fönstren ger det hälsa, och färska blommor påminner dig också om naturen.

Om du nu bor i ett hus med lågt i tak, plastgolv, olika färger i varje rum belamrat med prylar betyder det att ditt hem är otrivsamt? Nej, smaken är som baken och det viktigaste är att just du trivs i ditt hem. Att trivas hemma är en viktig nyckel för att kunna slappna av, må bra och ladda batterierna.

Alla som är utmattade tillbringar mycket tid hemma, så då betyder hemmets utformning mer än för den som är på jobbet hela dagen.

Läran om Feng shui är som det gyllene snittet. En del människor som Brad Pitt och andra har ansikten dimensionerade enligt det gyllene snittet. Det betyder att de flesta tycker att han är snygg, omedvetna om att det är just det gyllene snittet de gillar.

Samma sak gäller för Feng shui. Du har kanske varit inne i någon rymlig lokal med högt i tak, stora vackra fönster och vackra prydnadsaker och känt Wow, utan att reflektera över att du just upplevt perfekt Feng shui.

För den som är intresserad av begreppet finns det en hel del bra böcker i ämnet. Kanske kan du ändra på en del hemma med enkla medel som färg och tyg. Svårare är det ju att skapa takhöjd om det inte redan finns, förstås.

Välj accentfärger som gör dig glad. Jag blir glad av rosa.

Jag tycker det svåraste är att hålla rent från en massa onödiga prylar som ger ett överlastat intryck. Det är ett resultat av att jag har svårt att skiljas från gamla grejer som jag fäst mig vid, och ren lathet, eller brist på ork att ta tag i att rensa.

Men jag inser att mitt hem skulle bli mycket mer präglat av Feng shui om jag tog tag i det.

Bilderna jag visar är från när vi flyttade in på landet och innan jag lyckades belamra varje ledig yta med en massa dynga.

Är ditt hem inrett enligt Feng shui?

Kommentera gärna genom att klicka på rubriken till inlägget!

Läs mer om Feng shui. Den här boken finns på biblioteket:

http://www.norstedts.se/bocker/105204-feng-shui-for-sjalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *