Den nonchalerade kvinnosjukdomen

Mathilda var Sparbankens första kund. Hon var piga och hade lyckats spara tre riksdaler som hon ville sätta in. Året var 1859, och kvinnor hade väldigt få rättigheter. Lena Lervik har gjort skulpturen som finns i Norrtälje.

Idag är det den 8 mars, den internationella kvinnodagen. En dag att fira alla framsteg som gjorts i kvinnors liv. Visst finns det mycket att glädja sig åt som rösträtt, möjlighet att studera och yrkesarbeta inom alla områden. Men det finns också något att oroa sig över. Jag tänker på den nya folksjukdomen som främst drabbar kvinnor – utmattningssyndrom.

Det är intressant att trots att så många kvinnor drabbas av sjukdomen, så finns det fortfarande ingen medicin. Inte heller bedrivs det någon betydande forskning på området, i alla fall inte i förhållande till hur många som insjuknar.

Fortfarande vet vi inte varför så många kvinnor känner sig stressade under så pass lång tid att de tar slut. Kanske måste samhället organiseras annorlunda?

Inne heller vet man exakt vad som händer i hjärnan vid utmattning och hur man ska kunna komma tillrätta med det, förutom att ordinera vila.

Dessutom har politikerna bestämt sig för att spara på just denna grupp, eftersom färre och färre blir sjukskrivna den tid det tar att bli frisk.

Idag måste många utmattade som blivit av med sjukpenningen förlita sig på försörjning från partners, familj och vänner.

Så jag tycker det är läge att lyfta den här frågan på kvinnodagen och önska några saker.

Min önskelista:

  1. Mer forskning om utmattningssyndrom
  2. Framtagandet av en medicin som botar eller åtminstone lindrar
  3. Sjukpenning till de som drabbas hela sjukdomstiden
  4. En särskild fond för forskning om utmattningssyndrom
  5. En dag för utmattningssyndrom för att sprida kunskap och minska stigma
  6. Mer hjälp till anhöriga, barn och partners som också drabbas

Om jag hade råd skulle jag starta en fond omedelbart, men tyvärr har jag inte den ekonomiska möjligheten. Men kanske kan jag inspirera någon annan att göra det! Det finns fonder för många andra folksjukdomar och de gör ett fantastiskt jobb för att sprida kunskap och samla in medel till forskning.

Det skulle verkligen behövas en särskild fond för utmattningssyndrom också.

Jag blir glad för en kommentera!

Klicka på rubriken till inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *