9 skäl för återhämtare att börja yoga

Det ska bli underbart att komma igång med yogan!

Nu har jag äntligen fått yoga utskrivet på recept och ska börja träna på en yogastudio.

Tidigare har jag tränat yoga hemma på min matta på vardagsrumsgolvet och på terrassen soliga dagar. Men nu ska jag gå till en riktig yogastudio där de har avkopplande yogamusik, tända ljus och en ledare som visar alla rörelserna.

Yoga är en perfekt form av träning när man har en utmattning i bagaget. Den tränar både kropp och själ. Det fina är att man kan välja yogapass efter dagsform.

När jag är trött och seg och behöver komma igång kan ett pass Hathayoga eller Viryayoga fungera. Hatha är en basyoga i lugnt tempo, Virya är utformad för att minska skador på leder och muskler.

När jag är stressad och uppe i varv funkar det bättre med ett Yinyogapass eller Medicinsk yoga. Yinyoga är den långsammaste yogan, den brukar ge ny energi och stabilisera mitt sinne. Medicinsk yoga är läkande och helar kroppen från topp till tå.

Nu kommer jag att skaffa mig ett kort som ger mig tillgång till samtliga klasser så jag kan välja pass efter humör. Till dess gläds jag åt yogans alla effekter och ser framför mig hur jag kommer att bli både piggare och mer balanserad framöver.

Här kommer 9 skäl till att börja yoga:

  1. Yoga minskar stress. Yoga sänker kortisol och blodtryck och man blir lugnare.
  2. Yoga förbättrar sömnen. Långsamma djupa andetag aktiverar det parasympatiska nervsystemet, vilket i sin tur sänker blodtrycket. Må-bra-hormonet oxytocin ökar. Yogans meditation hjälper även till att släppa spänningar i kroppen.
  3. Yoga läker hjärnan. Blodcirkulationen till hjärnan ökar, vilket frisätter syre och glukos som i sin tur bidrar till bättre funktion. De kognitiva delarna av hjärnan stärks, det blir lättare att ta in information, lagra minnen och planera.
  4. Yoga lindrar smärta. Yogaövningarna påverkar hela nervsystemet positivt och får kroppen att utsöndra endorfiner, som lindrar smärta.
  5. Yoga ökar träningskapaciteten. Eftersom andningsövningarna stärker lungorna orkar man mera.
  6. Yoga skapar mindfulness. När man är stressad har man har svårt att vara i nuet. Yoga är ett perfekt sätt att lära sig acceptans. Meditationen hjälper till att träna närvaron.
  7. Yogan boostar själen. Känslor som empati, tacksamhet och förlåtelse väcks. Självkänslan stärks.
  8. Yoga bygger muskler. Muskler som skyddar ben och leder i kroppen. Yoga-musklerna bidrar även till en ökad fettförbränning i kroppen och håller hjärtat friskt!
  9. Yoga ger smidighet. Rörligheten förbättras men även balans och hållning.
Jag längtar till att börja yoga ute!

Fakta: FAR står för Fysisk aktivitet på recept och ingår i FYSS som är en vetenskaplig dokumentation som visar att motion både förebygger sjukdomar och fungerar som behandling för en mängd sjukdomstillstånd. Tanken är att du kan få träning på recept, alltså att motion blir din medicin.

Aktiviteter som ordinerats på recept bedrivs utanför sjukvården och eventuella kostnader ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård. En del aktivitetsarrangörer erbjuder dock ett lägre pris för oss deltagare med recept.

Hitta arrangörer som ordnar yoga på recept här:

https://www.farledare.se/malgrupp/du-som-har-fatt-far/hitta-din-aktivitet-2

Läs om utmattade Madeleine som blev frisk av yoga:

https://topphalsa.se/madeleine-38-utan-yogan-hade-jag-inte-blivit-frisk/

Klicka på rubriken i inlägget för att kommentera! Jag blir glad för en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *