Gissa var jag hamnade igår!

Bruksgatan leder upp mot kyrkan.

Igår gjorde jag något riktigt roligt. Vi gav oss ut på en spontanutflykt i det vackra vädret. Satte oss i bilen och körde längst med Roslagskusten. Vi hade inget slutmål, men hamnade på Forsmarks bruk. En idylliskt litet samhälle med hus från 1700-talet.

Här upptäckte jag ett nytt smultronställe längst upp i Roslagen.

I Forsmark ligger vitkalkade smedbostäder på rad längst med Bruksgatan smyckade med vackra, välvda fönster. De leder upp mot den vita kyrkan på ena sidan, och mot herrgården på den andra. Givetvis noga uträknat av arkitekten Jean Eric Rehn, som ville visa på att inflytandet delades mellan den profana och den andliga makten.

En gång i tiden var detta ett livaktigt litet samhälle. Bruket anlades av kronan 1570, men man tror att bönderna i Forsmark tillverkade järn här redan under 1400-talet. Kraften till bruket hämtades från den glittrande Forsmarksån.

På 1600-talet kom vallonerna till Forsmarks bruk och tog med sig både kunskaper och nya metoder som ökade produktionen och höjde kvalitén. Snart var järnet mer värt än guld.

Men 1719 brändes Forsmark ner av ryssar i samband med rysshärjningarna. Bara kyrkan och ett par boningshus klarade sig. Efter branden fick Forsmarks bruk åtta års skattefrihet för att kunna återuppbygga bruket. Tre år senare var stångjärnsproduktionen igång igen.

Under senare delen av 1800-talet moderniserades den svenska järnhanteringen. Nya metoder konkurrerade ut de hantverksmässiga. Forsmarks bruk avvecklades.

Idag har bruket omvandlats till gemytliga bostäder och arbetsplatser. Men platsen är även ett omtyckt turistmål. Värdshuset har fortfarande öppet och serverar mat, och hyrs ofta ut för bröllopsfester.

Vi flanerar runt och fotograferar i solen, och sedan äter vi en god lunch inne i det smakfult inredda värdshuset. Därefter letar vi efter kaféet, men det visar sig ha stängt för säsongen.

Jag älskar fönster som är runda upptill och har spröjs.

Men vilken pärla detta är, säkert ännu mer välkomnande på sommaren när handverksbutiken, experimentverkstaden för barn och bruksmuséet har öppet.

Men för mig passade det perfekt att besöka Forsmark så här en dag i februari. Vi var i stort sett själva i den pittoreska bruksidyllen, och kunde njuta av vyerna och tystnaden, det gav en riktig energi-boost. Det gick inte att ta miste på att arkitekten bakom samhället hade ett öga för det sköna. Alltsammans andades Feng shui, även om Jean Eric Rehn kanske inte kände till den kinesiska läran när han skapade samhället. Han hade studerat i Paris och var inspirerad av solkungen och antiken och anses vara skaparen av den gustavianska stilen i Sverige. En spännande man som du kan läsa mer om nedan.

Det var länge sedan jag kände att jag verkligen laddade batterierna så här pass mycket.

Även om jag gärna återhämtar mig hemma, så är det ibland energigivande att få nya intryck utifrån.

Forsmark är ett riktigt smultronställe som jag gärna återvänder till. Jag kan rekommendera det varmt!

Har du något smultronställe?

Miljön runt Forshaga bruk är verkligen avkopplande.

Jag blir glad för en kommentar.

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera!

Läs mer om arkitekten bakom vackra Forsmarks herrgård med omnejd:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jean_Eric_Rehn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *