10 sätt att öka din motståndskraft – din resilience

En enda ros blommar i februari, hur klarar den sig?

När jag läser min dagbok ser jag ett mönster. Allt går rakt in, all negativ energi som jag möter och jag blir trött, får migrän och svårt att sova. Jag sätter inte upp en gräns i tid utan fokuserar på att andra ska vara glada. Jag nedprioriterar mina egna behov. Det här går på autopilot. Det är ett beteende jag har med mig sedan barnsben.

Du kan kalla det HSP eller Medberoende, eller bara fokus på omgivningen snarare än på sig själv. Jag tror inte det går att lära om så tillvida att jag skulle lyckas reagera annorlunda i stunden, däremot kan ökad reflektion leda till att jag hittar strategier för att minimera skadan.

Jag uppfattas nästan alltid som glad även när stämningen i rummet är dålig. En annan person kanske skulle bli sur på direkten, markera sin ståndpunkt, slå näven i bordet eller lämna rummet. Men jag får inte kontakt med sådana känslor.

Istället tar jag med mig allt negativt hem, lagrar det och vänder det inåt. Jag blir trött och sjuk och anklagar mig själv för att vara trött och sjuk. Hur andra känner och mår har jag ingen kontroll över och jag känner mig maktlös.

Genom att förstå mig själv bättre och hitta strategier för att utvecklas kan jag öka min resilience, min motståndskraft.

Därför punktar jag nedan några redskap som jag börjat ta till för att må bättre, bli mindre dränerad, trött, orolig och uppjagad. Kanske kan du ha hjälp av dem du med om du ofta känner dig trött efter att ha umgåtts med andra.

  1. Lyssna till dina egna behov. Även om du lägger dem åt sidan i stunden, ta en paus efteråt och reflektera över vad du själv behöver för att orka.
  2. Vid stora sällskap, prova att vara tyst, lyssna, spar energi. Du behöver inte underhålla alla i parti och minut.
  3. Om du blivit onormalt trött, få inte panik, du har en dålig dag. Det går över. Skuldbelägg dig inte för att du är trött – acceptera det. Släpp fram känslan så går den fortare över.
  4. Måla inte upp ett katastrof-scenario. Tänk inte så långt framåt. Ta ett steg i taget. Kanske har du blivit dåligt behandlad förut och tror att det ska bli likadant nu. Utgå från att det blir annorlunda den här gången, annars blir det lätt en självuppfyllande profetia.
  5. Om inte genast, så efter lite eftertanke, sätt gränser, du måste inte vara alla till lags. Var ditt livs chaufför, sätt dig i framsätet och ratta ekipaget mot målet du satt upp. Stå på dig, annars gör någon annan det.
  6. Tänk efter vad som utlöste tröttheten. Kan du ändra på något till nästa gång?
  7. Berätta för andra att du har en utmattning i bagaget. Då slipper du leva upp till krav du inte klarar av.
  8. Var med dig själv en stund på morgonen innan du tar in omvärlden. Leta rätt på dig själv varje dag. Skriv dagbok, och läs den, för att få syn på dina egna tankar.
  9. Undvik energitjuvar eller minimera kontakten med dem.
  10. Hitta ditt eget interna locus of control. Tidigare har du känt dig maktlös många gånger eftersom du fokuserat på sådant som du saknat kontroll över. Lär dig släppa allt du saknar kontroll över, och fokusera på det som du har makt över, dina behov och dina mål. Ta makten över ditt liv. Det ökar känslan av mening i livet.
Människor med resilience både mår bättre och klarar livet bättre än andra.

Jag blir glad för en kommentar! Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *