Därför ska du inte gå upp klockan fyra

Lyssna på din kroppsklocka.

Då och då dyker det upp experter som rekommenderar att man ska gå upp klockan fyra. Antingen för att börja dagen med träning eller för att sätta sig och planera dagens aktiviteter. Jag tycker att det här är helt galet. Det funkar inte att ge ett sådant generellt råd. Mitt råd är att du istället lyssnar på din kroppsklocka. Vad är det, kanske du undrar?

Jo, din biologiska kroppsklocka. Det kan hända att du inte längre hör den, eftersom du anpassat dig så länge efter samhällets ekorrhjul. Jag hade ingen kontakt med min biologiska kroppsklocka innan jag gick in i väggen. Men nu har jag det. Hur gick det till?

Jo, jag kastade väckarklockan och beslöt mig för att vakna när kroppen ville. Dessutom gick jag och lade mig vid den första gäspningen. Jag hoppade helt enkelt på sömntåget.

Gör man så en tid, så rättar ens naturliga dygnsrytm till sig, eller den cirkadiska rytmen som den också kallas.  Då märker man om man är en morgonmänniska eller en kvällsmänniska. Är man en kvällsmänniska ska man definitivt inte sätta klockan på fyra för att studsa upp och träna. Då ska man ta sovmorgon, chilla på förmiddagen och lägga in en högre växel på eftermiddag och kväll. Avancerade uppgifter klarar man kanske bäst på kvällen, och träningen bör ligga sent.

Är man en morgonmänniska däremot, är det bäst att förlägga svåra arbetsuppgifter på förmiddagen och utföra rutinuppgifter på eftermiddagen. På kvällen behöver man varva ner och sedan lägga sig tidigt.

Sena kvällar är inget för mig.

Att försöka lura kroppsklockan genom att sova färre antal timmar för att vara mer effektiv, och stiga upp tidigare för att få mer gjort, det resulterar tyvärr bara i att man blir sjuk eller kraschar. Man kan inte lura kroppen.

En och annan person är så konstruerad så att de vaknar fyra och är pigga, och då är det givetvis inga problem att köra igång med ett träningspass. Men det som avgör om det är möjligt att gå upp tidigt, är inte din vilja, utan din kroppsklocka.

När man är utmattad kommer kroppsklockan ur fas, kanske är man trött hela dagen och pigg först en kort stund på kvällen. Så var det för mig en tid. Men när man blir bra igen, så går man tillbaka till den rytm man hade från början. I mitt fall som morgonmänniska.

Läs mer om den biologiska kroppsklockan och cirkadisk rytm här:

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *