Boktips
Man dör inte av stress
Selene Cortes & Marie Åsberg
Gothia fortbildning
Nu har jag fått en ny laddning böcker för recension, vilket är spännande. När jag själv blev sjuk fanns det nästan inget skrivet om utmattningssyndrom, men sedan dess har det kommit många böcker i ämnet. Nu ska jag sätta tänderna i de senast utkomna.
Först ut är en gedigen bok skriven av ingen mindre än Sveriges främste expert på ämnet senior professor Marie Åsberg och Selene Cortes, verksamhetsansvarig på MIND.
Med så tunga namn förstår man att det handlar om en informativ bok. Men skulle den vara rolig att läsa? Jag var skeptisk.
Men jag hade fel. Boken är skriven med både humor och passion och belyser ämnet från många olika perspektiv. Den är en utmärkt bok för den som inte har några kunskaper om utmattningssyndrom men är nyfiken, eller den som själv haft eller har utmattningssyndrom och vill få sina erfarenheter bekräftade.
Omslaget är ganska fult och titeln missvisande. Man kan faktiskt dö av stress, av hjärtattack eller stroke exempelvis. Och stress som leder till depression kan sluta i självmord. Så visst är stress dödligt. Ibland.
Men med det sagt, boken är bra, mycket bra.
Det är omöjligt att redovisa hela innehållet så jag väljer tre favoritavsnitt.
Jag gillar kapitlet om att man bör sträva efter att vara operfekt. Perfektionism leder ofta till stress. Författarens slår hål på några måsten och säger bland annat till den som är utmattad att:
*Man måste inte laga maten från grunden.
*Det är okej att skita i disken.
*Du måste inte röra på dig varje dag.
*Du kommer att kunna jobba igen. Men går du tillbaka för fort ökar risken för att du åter insjunknar.
Ett annat kapitel som träffade mig i solarplexus handlar om hur barndomen påverkar. Den som har haft en tuff barndom, varit ett maskrosbarn eller den som gått igenom ett eller flera trauma utvecklar ett stressystem som går på lågvarv.
Om det är kaos runt dig när du är liten måste du hålla dig cool, du får en hög stresströskel. Som vuxen blir du uppskattad på jobbet för att du tål mycket stress, och är den som andra lutar sig mot i händelse av kris. Tills du en dag går in i väggen. Forskarna tror att det beror på att din höga stresströskel gör att du inte känner av stressignalerna lika bra som andra och därför drar på dig en kronisk stress som resulterar i härdsmälta i hjärnan.
Den kroniska stressen som är farlig, handlar inte om att ha mycket att göra, utan om känslor av maktlöshet som föder mycket oro och ängslan och skapar sömnsvårigheter.
I den beskrivningen kan jag verkligen känna igen mig.
Kapitlet som handlar om att gå tillbaka till jobbet tyckte jag också var särskilt intressant. Kanske för att jag själv är i den fasen.
Här delas det ut några goda råd som att ta pauser varje dag, många, korta pauser och en längre lunchpaus så att hjärnan får vila. Klämma in någon dags vila mitt i veckan. Låta dagsformen styra och inte boka in annat utöver jobbet i början.
Att var öppen om sin utmattning på arbetsplatsen tycker författarna är en nyckel för tillfrisknandet. Att slippa gå omkring och smyga och skämmas. Det förutsätter förstås en vänligt sinnad arbetsplats där det är okej att vara tilltufsad av livet. Men är du ärlig och förklarar varför alla dessa pauser måste tas, möts du oftast av omtanke och stöd.
Forskning visar att en stöttande omgivning är den viktigaste faktorn för att återgången till arbetet ska lyckas.
Och att du ska lyckas att bli frisk det vill författarna. Det är ett fint uppsåt som värmer ett utmattat hjärta.
Läs en intervju med Selene här:
Jag blir glad för en kommentar!
Klicka på rubriken till inlägget om du vill kommentera!
Kanske gillar du också: