Krama ett träd och må bättre!

Har du huvudvärk idag eller en deppig dag? Gå ut och krama ett träd! Slå armarna om stammen och lägg kinden mot den skrovliga barken och bara andas.

Forskning visar att välmåendet ökar när man kramar ett träd.

Huvudvärk, ångest och depression blir bättre.

Hur är det möjligt?

Kanske beror det på att människan sedan urminnes tider levt i skogen, och känner sig naturligt hemma där. Men luften är bättre också. Där träd växer finns det gott om syre.

Dessutom händer rent biologiska saker i kroppen när du kramas. Beröring har en positiv effekt på hjärna och välmående. Kramar minskar stress och gör dig mindre smärtkänslig.

När du kramas utsöndras nämligen lugn och ro hormonet oxytocin, lyckohormon som endorfiner, samt glädjehormonet dopamin och feelgood-hormonet serotonin. Stresshormonet kortisol sjunker, liksom blodtryck och blodsocker.

Detta har varit känt en tid, men ändå kramas folk ganska sällan. Nästan aldrig träd.

Så varför inte börja idag?

Idag är den Internationella kramens dag. Kramens dag skapades i USA 1986 av Kevin Zaborney, för att uppmuntra folk att krama sina nära och kära lite oftare.

Så vad väntar du på? Har du ingen kär vän i närheten, gå ut i skogen eller parken och sök upp ett lämpligt träd. Se dig över axeln så att ingen ser dig. (En del tycker fortfarande att det är lite crazy att krama träd.) Slå armarna om din nye enbente vän och krama. Lägg kinden mot barken och andas. Trädet har djupa rötter ner i jorden och bär stolt sin krona. Det finns mycket du kan lära av trädet. Men du kan bara andas och njuta av stunden också.

Låta de subtila signalerna från trädets frekvenser påverka dig. Känna hur trädet läker dig. Och sedan kan du backa tillbaka på stigen och fortsätta din dag lite nöjdare och gladare.

Happy Tuesday!

Klicka på rubriken till inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *