Första hjälpen för den utmattade

Hoppet viktigt. När man är utmattad kan det vara svårt att se ljuset i tunneln.

Boktips:

  • Väggen
  • Pia Dellson
  • Natur och Kultur

En bok som jag tyckte hjälpte mig under min utmattning var ”Väggen” av Pia Dellson.

Den kom i min hand när jag höll på att bli bättre, så hennes sentenser satte fingret på något som jag precis själv upplevt. Boken består av korta diktfragment som ringar in vad det vill säga att ha utmattningssyndrom. Den börjar med kraschen, och slutar med tillfrisknandet, vilket gör att den trots sina ibland skoningslöst, brutala verklighetsbeskrivningar, känns hoppfull att läsa. Det är jobbigt mitt inne i utmattningen, men det blir bättre, är budskapet.

Pia Dellson skaldar så vackert att det nästan känns som om sjukdomen får något konstnärligt över sig, dessutom kände jag mig mindre dum efter att ha läst boken. Att jag som journalist med hälsa som inriktning inte kunnat avvärja väggen, kändes mindre konstigt när en sådan smart person som Pia gått bet på det. Hon är ändå psykiatriker och har hjälpt utmattade i jobbet.

Marie Åsberg som är senior professor i psykiatri vid Karolinska Institutet och den som myntat diagnosen Utmattningssyndrom, har skrivit förordet till boken, vilket ger den ytterligare tyngd.

När jag läser boken nu ser jag att jag gjort hundöron på nästan varje sida, ringat in fina meningar och ritat hjärtan i kanten på flera ställen.

Om du bara orkar läsa en enda bok som utmattad rekommenderar jag denna. Den är lättläst, men innehåller ändå nästan allt man behöver veta om sjukdomen.

Dessutom ger den hopp.

Utdrag ur boken Väggen.

Vill du läsa mer om Pia? Här är en intervju med henne i Vetenskap & hälsa:

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera!

Ett svar på ”Första hjälpen för den utmattade”

  1. Jag läste också den boken. Och sen gav jag den till min mamma. Jag tror att hon bättre förstod mig efter det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *