Hjälp jag tappar håret!

När jag var som sjukast tappade jag massor av hår. För mig som alltid haft som dröm att ha långt hår livet ut, var det en skräck att tappa håret. Stora tussar föll av varje gång som jag kammade mig och när jag tvättade håret var duschsilen full av hårtrassel. Till slut vågade jag knappt dra en kam genom frisyren av rädsla att fler strån skulle rasa av. Håravfallet bara tilltog och till slut undrade jag vart det skulle bära hän.

Skulle jag bli skallig?

Som tur var vände det.

Om du just nu tappar hår, eller tycker att din hårkvalitet är dålig, kanske du undrar vad som fick mitt hår att återfå sin kraft.

Jag köpte aldrig någon färdig hårkur, däremot så fick jag rätt medicin mot min hypotyreos, som är en underfunktion i sköldkörteln som bland annat leder till håravfall.

Dessutom körde jag en vitaminkur under ett år som jag satte samman själv. Det blir billigare och dessutom kraftfullare, än att köpa en färdig blandning. Jag läste på och tog några blodprover för att kolla vilka vitaminer/mineraler jag hade brist på.

Hårkur à la Miss Mindful

Jag körde med dessa mineraler och vitaminer, en tablett om dagen under ett år:

Biotin – är som godis för håret. Biotin bidrar till ett längre och friskare hår som inte bryts eller klyvs. 

Multi B-vitamin – B-vitaminer främjar sund celltillväxt, vilket är viktigt för håret. Kroppen tar lättare upp B-vitaminer om man tar dem tillsammans.

C-vitamin – C-vitamin hjälper kroppen att producera kollagen, en viktig proteinkälla för friska hårstrån, hudceller och naglar.

Zink – är ett viktigt mineral för håret. Zink kallas för skönhetsmineralen. Håret består till stor del av zink . Zink stärker håret. Mineralet spelar en viktig roll för tillväxten då det behövs i rikliga mängder överallt i kroppen vid celltillväxten.

Magnesium – Magnesium bidrar till att hårsäckarna producerar ett långt och friskt hår.

Magnesium och Zink är mineraler som är avslappnande, så de är bra att ta på kvällen, medan du kan ta övriga tillskott på morgonen.

Jag har också ätit livsmedel som är bra för håret som ägg, nötter, viltkött, svamp, avokado, gröna grönsaker, tonfisk, kyckling, lax, citroner och svamp. Så ofta jag har kunnat har jag dessutom lagt till nässlor till min gröna drink. Nässlor är rena dunderkuren för håret.

En sådan dunderkur som jag genomgått skulle jag inte råda dig till om du är fullt frisk och bara vill ha längre hår. För mig handlade om att jag hade många näringsbrister efter en lång tids sjukdom och ett oroande håravfall.

Är du osäker på vad som kan vara bäst för din hälsa, är det en god idé att konsultera en nutritionist, samt göra några labbtester för att kolla av eventuella näringsbrister.

På bilden ovan ser du mitt hår vid senaste frisörbesöket. Håret håller på att växa ut, och är mindre frissigt. Mycket tack vare en duktig frisör, skonsamma hårprodukter, min medicin och min hårkur.

Det är en bit kvar tills håret är lika långt som på första bilden, som togs inna jag blev sjuk. Men jag har äntligen slutat att tappa onormal mycket hår.

Det är jätteskönt!

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *