Hur strikt ska man vara som sockerfri?

Nu har jag varit sockerfri en vecka. Jag har haft abstinens i form av huvudvärk, sämre sömn och dåligt humör. Men nu har sockersuget avtagit.

Inte en enda chokladpralin har kommit över mina läppar, inte någon lakrits eller några kakor heller.

En följare undrar hur strikt jag kommer att vara med kosten. Det är en bra fråga.

Jag har tänkt att jag först och främst utesluter det vita, raffinerade sockret. Det vill säga bullar, kakor och godis. Choklad som vanligtvis är mitt livselixir, måste jag nu klara mig utan.

Även tillsatt vitt socker i vanlig mat kommer jag också att se upp med, som ketchup, färdiga såser, soppor och saft.

Men jag vet att de som är sockerberoende även brukar utesluta snabba kolhydrater som ris, pasta, potatis, samt frukt och sötningsmedel.

Hur strikt kommer jag att vara på det området?

I nuläget är jag inte beredd att gå över till en ketogen kost, även om det kanske vore bra för mig rent hälsomässigt. Jag tycker att det verkar för krävande och jag har inte riktigt energin för det just nu.

En ketogen kost handlar om att utesluta kolhydrater så långt som möjligt. På så sätt vrider man upp förbränningen på max. När detta görs försätts kroppen i ketos, vilket betyder att kroppen bränner fett i stället för kolhydrater.

Kanske provar jag det i en framtid, om mitt sockerfria år inte har någon påverkan på mitt blodsocker. Med ett jämnare blodsocker hoppas jag få mer energi, större mentalt fokus, färre cravings och mindre migrän. I bästa fall går jag också ner i vikt.

Men jag börjar leva sockerfritt på ett sätt som jag tror att jag kommer att kunna klara av. Jag lägger ribban på en nivå som en rimlig för mig.

Här kommer min matplan:

Dryck: Endast vatten (Ett glas cava vid festliga tillfällen.)

Färdiglagad mat: Undvika i möjligaste mån

Snabba kolhydrater: Potatis och ris är okej. Men ska försöka undvika pasta. Bönpasta är okej. Glutenfritt surdegsbröd är okej, annars undvika bröd i möjligaste mån.

Frukt: Bär i första hand, frukt i undantagsfall. Inget totalförbud, förutom när det gäller torkad frukt.

Sötningsmedel: Undvika chokladbars med sötningsmedel eftersom de triggar mitt sötsug. Men sockerfritt tuggummi är okej. Jag tuggar tuggummi när sötsuget kommer. Behöver det under en övergångsperiod.

Fredagsmys, lördagsgodis, eller fest, det spelar ingen roll, alla dagar är sockerfria.

Har du hittat någon matplan som funkar för dig?

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *