7 friskfaktorer

När jag blev sjuk trodde jag att välfärdens nät skulle fånga upp mig, men så blev det inte. Jag blev utan sjukpenning när jag var som sjukast och fick förlita mig helt på min familjs goda vilja. Det var en chock och en kalldusch efter ett helt livs heltidsarbete, men det lärde mig att det är viktigt att bygga upp en privat trygghet, i händelse av sjukdom. För sjukdom är något som vi alla kan drabbas av hur hälsosamt vi än lever. Jag åt nyttigt och motionerade, och trodde att jag var säker. Men att stress kan göra dig allvarligt sjuk, det var jag inte beredd på. Därför vill jag här tipsa om några grundläggande ting som kan vara bra att investera i.

  1. Ett starkt nätverk. När du blir sjuk kommer du att bli beroende av ditt närmaste nätverk. Får du inte sjukpenning kan du behöva pengar, du kan behöva någon som handlar och lagar din mat och betalar dina räkningar så att inte kronofogden dyker upp. Bygg ett starkt nätverk, så att det finns någon som hjälper dig, om du skulle ha oturen att bli sjuk.
  2. Får du sjukpenning är det toppen, men tyvärr blir många av med sin sjukpenning innan de hunnit bli friska, så mitt råd är att spara undan en slant för eventuell sjukdom. Det tar oftast mycket lång tid att bli frisk från utmattningssyndrom, och om du ska ha möjlighet att ägna dig åt att återhämta dig och vila, behöver du en ekonomisk trygghet.
  3. Om du drabbas av utmattningssyndrom är sannolikt något väldigt fel med din livsföring. Vad det är kan variera, men det troliga är att du behöver mer lugn runt dig. Jag flyttade från stan till landet för att leva lugnare och närmare naturen och det var vad jag behövde. Du kanske behöver göra en annan livsförändring. Men troligtvis handlar det om genomgripande förändring, annars hade du inte blivit så här sjuk. Förändrar du ingenting, finns risken att du aldrig blir frisk.
  4. Många blir sjuka av sitt jobb, och då kanske det klokaste är att byta jobb, omskola sig, eller starta eget.
  5. Om det är dina närmaste som dränerar dig på energi, ta hjälp av psykolog för att lära dig sätta gränser, värna din egen sfär och hushålla med din energi.
  6. Skaffa en hobby när du blivit frisk som hjälper dig att vidmakthålla dina nya kunskaper, börja på yoga, meditation, qi-gong, körsång eller någon annan aktivitet där du är närvarande i nuet och kan slappna av samtidigt. Se till att din nya livsstil blir en del av ditt nya hållbara liv, och inte bara en parantes under din sjukskrivning. Undvik att gå tillbaka till din gamla, destruktiva, stressiga och obalanserade livshållning.
  7. Investera i din hälsa. Oberoende om du har en utmattning i bagaget, eller vill undvika att bli utbränd, är det en god idé att investera i hälsan. Det räcker inte att äta nyttigt och motionera, du måste leva hälsomässigt hållbart som helhet. Lära dig att hushålla med din energi och baka in återhämtning på daglig basis som en grund för din nya livsstil. Lycka till!

Klicka på rubriken till inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *