5 tidiga signaler på utmattningssyndrom

I ett par inlägg framöver tänkte jag berätta om min hälsoresa. Dels vilka tecken som fanns innan jag gick in i väggen, dels vad som hjälpte mig att bli frisk igen.

Men först en liten rekapitulering för dig som är ny följare och inte vet hur det började.

Det är ett par år sedan nu som jag kraschade, gick in i väggen och inte kom upp ur sängen på ett år.

Men jag hade mått dåligt länge, haft tusen olika symptom, men botat dem med värktabletter. Jag drack en kopp kaffe och rusade vidare. Det var så många som behövde mig, man kan inte gärna be ett sjukt barn eller en döende förälder att vänta, pausa, för att man själv måste lägga sig ner.

Men en dag damp jag ner i golvet i livsmedelsaffären, och sedan blev jag liggande.

Jag var helt utslagen, varken huvud eller kropp fungerade. Jag hade inte kraft nog att duscha, borsta tänderna, eller värma mat i micron. Min man fick sköta om mig som ett barn.

Det tog tid att bli frisk. Flera år faktiskt. Och då på botten, utkastad från Försäkringskassan, utan sjukpenning och oförmögen att ta mig upp ur sängen, trodde jag aldrig att jag skulle bli frisk igen.

Men det vände. Inte genom ett mirakel, och inte över en natt. Men stegvis ljusnade det.

Idag mår jag fantastiskt bra.

Nu när jag blivit frisk vill jag dela med mig. Om hur det vände, vad som hjälpt mig och inte.

Det är därför som jag har startat den här bloggen.

Jag började inte blogga när jag var sjuk, för jag ville veta själv först hur man kommer ut ur tunneln, innan jag började skriva. Jag ville veta med säkerhet att det nya livet skulle bära.  Att jag fått må bra över tid. För det är egentligen först nu som jag har något att säga. Nu när jag lärt mig leva i balans. Nu när livslusten är tillbaka.

Men vilka var det då, de första tecknen på att jag var på väg att gå in i väggen?

De där tecknen som jag nonchalerade, och som kanske hindrat mig från att bli sjuk, om jag tagit dem på allvar.

5 tidiga signaler på utmattningssyndrom

  1. Du slutar att sova. Sömnproblem är tidiga tecken på att stressen är skadlig.
  2. Du har alltid huvudvärk. För mig är huvudet min larmknapp på för mycket stress. För andra kan magen vara tempmätare på stress.
  3. Du har fått tunnelseende, och jäktar för att hinna med allt, när du istället bör dra ner på tempot. Du känner dig uppe i varv och irriterad, och avslutar ofta andras meningar.
  4. Du drabbas av yrsel, eller hjärtklappning eller ett tryck över bröstet. Du blir också förkyld hela tiden, eftersom ditt immunförsvar är nedsatt.
  5. Ditt minne börjar bli dåligt, du glömmer saker som du annars brukar komma ihåg, som ditt lösenord till datorn eller koden till telefonen.

Har du några av de här symptomen är mitt råd att dra ner på tempot.

Jag reflekterade aldrig över att de här diffusa symptomen kunde vara tecken på att jag borde bromsa. På att jag var på väg att gå in i väggen. Inte då.

Idag hade jag gjort annorlunda. Jag hade tagit ledigt direkt, sjukskrivit mig, vilat. Kanske tagit kontakt med en läkare eller kurator.

I nästa inlägg skriver jag om vilken återhämtning som fungerade för mig.

Läs mer på instagram: @mymindfulliving

Klicka på rubriken i inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *