Skogsbad får mig i balans

När jag går upp i varv, när pulsen slår snabbare och tankarna börjar snurra, då ger jag mig ut i skogen. Jag kan vandra i timmar, bara vara, njuta av doften av tallbarr och fåglarnas sång. Jag går långamt för att kunna ta in alla intryck och försöker vidga mitt synfält, eftersom jag ofta hamnar i tunnelseende när jag är stressad.

När jag vandrar fram i sakta mak brukar jag upptäcka ting i naturen som förundrar mig, droppar som glittrar från granarnas grenar, iskristaller i frusna åar som liknar diamanter, de första skira vårblommorna, eller orkidéerna Skogsfru och Jungfru Maria som är fridlysta och måste studeras på plats.

Jag känner att jag är en del av något större, och mina egna problem krymper ihop.

Jag lyfter händerna mot himlen, andas djupt och ler, och kan känna hur energin börjar fylla på min kropp.

Under min vandring går jag dit näsan pekar, eller snarare dit magen och hjärtat vill. Jag tränar upp min intuition, och min förmåga att känna in vad som är bäst för mig.

När jag hittat en glänta indränkt i solstrålar slår jag mig ner på en stubbe eller lägger mig på en trädstam. Där blir jag kvar med ögonen slutna, för att lyssna på skogens alla ljud.

En stund senare öppnar jag min matsäck och sätter tänderna i en nybakad bulle och dricker en varm kopp choklad.

När jag ätit upp packar jag ihop och går hem. Huvudet är rensat och klart och kroppen är energisk. Jag längtar redan efter nästa skogsbad.

Mina dagliga skogsbad under flera år är den huvudsakliga anledningen till att jag tillfrisknat från mitt utmattningssyndrom. Min framsynte husläkare rekommenderade mig detta, men då kunde jag inte föreställa mig vilken avgörande skillnad det skulle göra.

Det är ren magi.

5 tips på ett perfekt skogsbad

  1. Sök upp en skog eller skogsdunge.
  2. Stäng av mobilen.
  3. Vandra långsamt fram.
  4. Utforska varje glänta, känn på trädstammarna, lukta på blommorna, lyssna på fåglarna.
  5. När du hittat en plats som känns bra, sätt dig på en stubbe, eller lägg dig på en trädstam. Slut ögonen. Bli kvar i 20 minuter. Träna på att bara vara, eller meditera en stund.

Skogsbad är läkande för både kropp och hjärna

Termen skogsbad, shinrin-yoku, uppfanns i Japan på 70-talet när många människor dog sönderstressade och utarbetade. Det finns 50 skogsbad i Japan, där en skogsterapeut guidar besökaren. Moderna, stressade nutidsmänniskor vallfärdar till skogen för att återfå hälsan. I Japan ses en skogspromenad som en behandling och ges på recept.

Det finns väldokumenterad forskning som visar att skogsbad är läkande. Det parasympatiska nervsystemet aktiveras och både puls och blodtryck sjunker, och stressen går ner radikalt. Depression och ångest lindras, och kognitiva förmågor och koncentration förbättras. Dessutom stärks immunförsvaret eftersom trädens kemikalier, fytoncider, sätter fart på kroppens naturliga mördarceller. Om du tillbringar en dag i skogen ökar dina mördarceller i blodet med 40 procent. Skogsluften ökar också produktionen av DHEA i adrenal cortex. Det är en substans som skyddar oss från hjärtinfarkt. Skogsbad har också visat sig ha en förebyggande och bekämpande effekt mot cancer.

I Sverige har vi en unik möjlighet att skogsbada eftersom vi har vår allemansrätt. Det är bara att gå rakt ut i skogen för oss, något som inte är självklart på andra håll i världen.

Det bästa av allt – man behöver ingen baddräkt!

Klicka på rubriken i inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *