Fem sätt att maxa återhämtningen

Bästa sättet att vara snäll mot sig själv är att vila före jul. Att boka in aktiv återhämtning innan julstressen sätter klorna i en. Men hur vilar man bäst? Vilken återhämtningsform är mest effektiv? Om tiden är knapp är det viktigt att veta hur man snabbast laddar batterierna. Därför har jag sammanställt mina bästa tips för den som behöver ge hjärnan en paus, och tanka ny energi.

  1. Ta en tupplur. Att sova är mest effektivt när det kommer till återhämtning. 30 minuters powernapp är lika effektivt som flera timmars sömn. Brottas du med sömnproblem är en tupplur dock inte att rekommendera. Den kan störa din sömn ännu mer.
  2. Meditera. Meditation rensar ditt nervsystem på stress och förlänger telomererna i hjärnan. Det innebär att meditation förbättrar minne och koncentration och bromsar åldrandet. Jag känner mig fräsch i huvudet efter en meditation. Tankesnurret försvinner.
  3. Gör en avslappningsövning. En avslappningsövning där du får slappna av i kroppsdel efter kroppsdel, är ett effektivt sätt att tanka ny energi på kort tid.
  4. Unna dig en massage. Massage är effektiv avslappning både för hjärnan, och kroppen. Enda nackdelen är att det är dyrare än de andra avslappningsformerna, och du behöver oftast boka tid och gå iväg hemifrån. Det är kanske är något att kosta på sig någon gång ibland. Medan de andra metoderna kan du praktisera på daglig basis.
  5. Gå ut på promenad. När du promenerar ägnar du dig åt aktiv återhämtning. Du får fysisk stimulans och frisk luft samtidigt som du rensar hjärnan. Bäst är det om du går utan mobil, eller musik så att du kan vara medvetet närvarande i nuet. Det är mindfulness när det är som bäst.

Ta hand om dig i juletider!

Klicka på rubriken till inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *