Kaffe – mitt livselixir

När det kommer till återhämtning, hur ska man ställa sig till kaffe? En del menar att kaffe stressar kroppen för mycket, och att det är bättre att dricka örtte. Andra säger att en kopp kaffe på morgon sätter fart på blodcirkulationen och ämnesomsättningen och är precis vad man behöver för att komma igång.

Nyare undersökningar visar att kaffe innehåller en hel del ämnen som är nyttiga för oss, främst antioxidanter.

Kaffe förebygger cancer, diabetes och bromsar åldrandet. Mjölken i kaffet minskar inte upptaget av antioxidanterna.

Jag tror att man ska gå till sig själv och fundera på i vilken fas man är i. Har man lätt att bli uppvarvad och stressad, är det bättre med örtte. Är man totalt utmattad gäller samma råd, örtte.

Kaffe påverkar nämligen kortisolet. Hur mycket kaffet påverkar dig, beror på hur van kaffedrickare du är. Har du problem med ditt kortisol, antingen genom att vara i en period där det är alldeles för högt, eller tvärtom att binjurarna inte orkar producera tillräckligt, är det klokt att vara försiktig med kaffe ett tag.

Kaffe kan dessutom vara ångestdrivande och ställa till det med sömnen. Så inget kaffe för sent på dagen. Jag dricker min sista kopp klockan tre.

Är man seg, men inte utmattad, kan kaffe funka toppen. Personligen älskar jag doften och smaken av kaffe och tycker att en kopp eller två sätter gulkant på dagen. Men fyra koppar stressar mitt system för mycket. Tre koppar ska tydligen vara den gyllene formeln.

Så slentriandrick inte den där extra koppen, utan lyssna på din kropp och ge den vad den behöver.

Klicka på rubriken i inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *