Preppa för en bättre hälsa

Jag ser två starka trender just nu, dels prepping, preppers som gör sig redo för sämre tider genom att lägga upp lager av mat och ved hemma, och hälsointresserade, gruppen som preppar för en bättre hälsa.

Bor man på landet måste man vara förutseende inför vintern, och se till att ha ett rejält lager med ved. Vi lägger även upp ett lager med ljus och konserver i den händelse det skulle bli strömavbrott. Ifjol när stormen Alfrida drog fram var vi utan el i tio dagar.

Då var det tur att vi hade preppat tillräckligt. På samma sätt behöver vi preppa för att klara alla påfrestningar som kroppen utsätts för.

Stress är kanske den värsta boven, men det finns många fler, pressat schema som försvårar möjligheten till en god sömn, tid för bra matlagning, motion och meditation.

Därtill kommer en rad yttre hälsobovar som dålig luft, kemikalier, läkemedel, alkohol med mera. Ytterligare påfrestningar på kroppen och psyket.

Att preppa för en bättre hälsa kan innebära allt från att bestämma sig för att meditera mera, till att handla mer ekologiskt, eller lägga sig tidigare.

Vi preppar alla olika för vår hälsa, men gemensamt är att vi gör det. Och det är något nytt för vår tid. Jag tror inte mina föräldrar någonsin tänkte på att göra särskilda satsningar för sin hälsa.

Och i skolan gällde det att tävla på idrotten, inte att motionera för att må bra.

Hälsotänket är nytt, och bra, men det kommer av att vi på många sätt lever mer ohälsosamt än tidigare, vi stressar mer, fler går in i väggen. Sjukdomar som diabetes och cancer ökar. Samtidigt försämras välfärdens skyddsnät och vi får ofta klara oss själva om vi råkar bli sjuka.

Att preppa för hälsan blir den nya sortens livförsäkring. Med siktet inställt på att överleva även i kris. Jag ser en gräsrotsrörelse som håller upp en lykta med ljus i en värld där det skymmer.

Preppar du för en bättre hälsa?

Klicka på rubriken i inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *