En viktplan för mig som lättstressad

Dags att ta tag i mitt tredje hälsomål, att gå ner fem kilo. Du kanske också kämpar med vikten och vet hur det är?

Egentligen skulle jag behöva gå ner minst tio kilo av hälsoskäl, men jag vill lägga mig på en nivå som jag tror att jag har en chans att uppnå. Jag har försökt att gå ner i vikt länge nu utan att lyckas. Jag äter strikt en tid och är duktig på att motionera, men så händer något som rubbar mina rutiner. Jag blir trött och då åker chokladkakan fram för att få snabb energi och en lyckokick.

Samtidigt vet jag att jag måste vara helt sockerfri för att lyckas. Bara om jag avstår från socker helt försvinner suget. Jag kommer att gå lite djupare in på socker i nästa hälsomål som handlar om just det. Idag lägger jag upp en plan för vikten.

Varför är det så svårt att gå ner?  Dels har jag en usel ämnesomsättning, dels är jag konstant hungrig. Sedan är jag en känsloätare också och äter när jag behöver tröst, vill fira, känner mig trött osv.

Eftersom det går så trögt att gå ner hinner jag tappa sugen massor av gånger innan jag når målet.

Varför vill jag gå ner då?

Dels har jag för högt blodsocker, så det måste ner, dels har jag det farliga fettet runt magen, som kan leda till en massa sjukdomar. Sedan är det inte snyggt heller, men det vet ju alla som en gång gått in i väggen, att utseendet känns inte som prio ett. Det viktigaste är att må bra.

Så hur ser planen ut?

Inget socker fram till jul. Inget småätande mellan målen. Simple as that. Men supersvårt.

Kan jag klara detta, så är planen att fortsätta så fram till sommaren.

På ett halvår borde jag kunna tappa fem kilo. Utan att stressa kroppen för mycket så att jag pressar den tillbaka i ett nytt utmattningssyndrom. Jag var smal när jag gick in i väggen, då hade jag varit sockerfri en tid och duktig med att träna. Utåt sett såg jag ut att vara i toppform, men det var jag inte. Och jag har hört andra som bantat före sin utmattning, så det finns anledning att lägga ribban lågt för oss som är känsliga för stress.

Balans, det är ordet som gäller, också när det gäller vikten. Inte tappa greppet och dra på sig livsstilssjukdomar, men inte heller gå omkring och vara hungrig och stressa kroppen.

Så sockerfri fram till jul och en promenad om dagen. Dessutom cykling tre gånger i veckan. Det är min viktplan. Hur ser din ut?

Klicka på rubriken i inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *