Kirtan Kriya – min favoritmeditation

Det är söndag och en perfekt tillfälle att starta en ny, god vana. Kanske har du redan provat att meditera kortare stunder med hjälp av en meditationsapp? Då kan det vara dags att göra en längre meditation, som verkligen gör skillnad för din hälsa. Som stärker minnet, gör dig piggare och i bästa fall ger dig en djupare upplevelse av frid och stillhet.

Det är dags för Kirtan Kriya. Jag gjorde meditation i 40 dagar i somras, och kände mig verkligen upplyft. Jag fick ett lugn och en mild lycka som är svår att beskriva. Men vägen dit var en smula knölig. Meditationen innehåller mantran som ska sjungas. Min man tyckte att det lät som sista skruven lossnat när jag var igång, så ett tips är att försöka hitta en plats där du kan vara ensam, för ja, man låter en smula knäpp, och därför kan det vara svårt att koppla av.

Men inlåst i gäststugan gick det bra. Jag kunde blunda, slappna av och sjunga ut. Härligt!

Det finns många hälsofördelar med meditation, det reducerar stress, minskar inflammation, och förbättrar minnet. I yogan används Kirtan Kriya för att bryta dåliga vanor, eftersom meditationen skapar nya kopplingar mellan höger och vänster hjärnhalva.

Kirtan Kriya är en meditationsform som är välstuderad.  Nobelpristagaren Elisabeth Blackburn kunde visa att telomererna i hjärnan som bromsar åldrandet, förbättrades avsevärt efter åtta veckors praktik av just denna meditation. Perfekt med andra ord om ditt minne försämrats efter en utmattning, eller påverkats negativt av stress.

Så ta med dig din meditationspall, kudde eller stol och sätt igång. Jag brukar göra meditationen vägledd av Kajal Pandey, hon har spelat in den på youtube, där du kan lyssna på den gratis. Kajal är en indisk tjej uppvuxen i USA som lär ut meditation och jobbar som livscoach. Jag tycker att hon förenar det österländska och det västerländska på ett bra sätt. Det blir lättillgängligt för mig, men innehåller ändå en extra dimension av magi.

Har du någon favoritmeditation?

Klicka på rubriken i inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *