Att läsa hjälper

Jag har läst mig igenom svek, sorg, ilska, bottenlös förtvivlan, förälskelse och lycka.

Men jag visste inte att det fanns ett namn för det jag höll på med – biblioterapi. Böcker som terapi. Nu finns det forskning som visar det jag redan visste, att det funkar. Att genom att läsa om hur andra tacklat livet, blir det lättare att leva själv.

I England kan man få böcker på recept, och det har visat sig fungera mot depression, posttraumatisk stress, livskriser och som smärtlindring, bland annat.

Att någon annan sätter ord på de svåra känslorna först, gör det lättare att formulera tankarna själv sedan. Och så är det avslappnande att läsa, och avslappningen leder till smärtlindring.

Jag har alltid varit en bokmal, haft näsan i en bok när jag ätit, legat i badet, suttit i fåtöljen eller legat i hängmattan. Mina väggar är tapetserade med bokhyllor.

Men när jag blev sjuk i utmattning var jag för orkeslös för att läsa böcker. Då låg jag under täcket med min mobil och surfade runt för att försöka hitta någon annan som drabbats av utmattningssyndrom. Det var så jag hittade till bloggarna. De som bloggade hjälpte mig att förstå vad som hände, att inse att det skulle bli bättre, och de gav mig hopp.

Nu bloggar jag själv, om hur jag blev frisk och hur jag är i färd med att skapa mig ett nytt, mer hållbart sätt att leva.

Kanske kan jag hjälpa någon i min tur.

För läsning läker – det spelar ingen roll om det är en bok eller en blogg.

Har du någon bok eller blogg som hjälp dig?

Klicka på rubriken i inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *