Inbjuden på vinterbad

Det är verkligen skönt på hösten i skärgården. Tyst, stilla och fortfarande barmark, perfekt för långa promenader. Bästa stället att vila huvudet på. Jag promenerar utan musik i öronen och ibland kan jag nästan få vårkänslor, fåglarna kvittrar och en stilla bris tar tag i träden.

En ny vän till mig har bjudit in mig på vinterbad. Hon har en bastu precis vid havet.

Min bästis är eld och lågor, hon har tagit kalla bad hela hösten och inte varit förkyld som vi andra. Hon hoppar i från sin brygga varje morgon och känner sig stärkt och pigg.

En bastu vid havet är detsamma som Shangri-La för henne.

Vinterbad ska tydligen vara särskilt bra för oss stressade och utmattade. Har man mycket stress i kroppen så motverkas den. Eftersom kroppen blir så stressad av det kalla vattnet, lättar den psykiska stressen. Spänningshuvudvärk, migrän, ångest och depression försvinner. Man känner sig toppen flera timmar efteråt. Allra bäst är det om man vänjer kroppen sakta, och börjar ta kalla bad redan på hösten, för att sedan avsluta med bad i isvak. Det låter jättebra.

Men jag vet inte. Lite läskigt verkar det. Jag gillar inte att frysa, går jämt omkring påbyltad i lager på lager under vinterhalvåret. Och hur har jag det med blodtrycket? Har man högt blodtryck ska man inte vinterbada. Det måste jag kolla först.

Jag kanske nöjer mig med att sitta i bastun och kolla ut på naturen och de andra som badar…

Häng med i bloggen, så berättar jag hur det går.

Klicka på rubriken i inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *