Är sömntabletten orsaken till tröttheten?

Nu till mitt andra hälsomål – att bli piggare. Det har varit mitt mål i flera år nu, och jag har successivt fått energin tillbaka. Men det tar tid, och jag har en bit kvar innan jag är mig själv igen, mitt vanliga energifyllda, glada jag.

Så vad krävs för att nå dit? Allt samverkar för att ge oss energi förstås, hur mycket vi är ute i ljuset, hur mycket vi motionerar, hur mycket vi återhämtar oss och hur bra vi sover.

Jag tänkte fokusera på sömnen i det här inlägget. För sömnen är A och O för hur mycket vi kan ladda våra batterier.

Innan jag gick in i väggen hade jag sovit dåligt i flera år, och strax före väggen slutade jag att sova nästan helt. Jag var så stressad och uppe i varv att jag inte kunde komma till ro.

När jag kom till läkaren rynkade han pannan och berättade hur viktig sömnen var. Om jag inte sov skulle jag inte bli bra. Tvärtom så kan man dra på sig massor av andra sjukdomar om man inte sover. Ja, man kan faktisk dö av sömnbrist.

Så jag fick sömntabletter, den mildaste varianten och bara en om natten. Det resulterade i att jag började sova igen. Och idag är jag i stort sett frisk. Så visst fungerade det.

Men. Nu börjar jag tro att min trötthet på förmiddagarna möjligen kan vara en biverkan av tabletten, så jag vill försöka fasa ut den. Jag är redan nere på en halv tablett, men målet nu är att trappa ner till en fjärdedel och sedan sluta med den helt.

Jag tror det kan bli ganska svårt, inte för att den halva tabletten är så fruktansvärt potent, utan för att den har blivit min snuttefilt, jag inbillar mig att om jag tar tabletten, så sover jag. Det är något som jag har intalat mig. Placebo troligen.

Så nu måste jag programmera om min hjärna. Intala mig att om jag kan sova på en halv tablett, kan jag sova på en fjärdel. Och om jag sover på en fjärdel, så klarar jag mig utan.

Vi får se hur det går.

Jag läste en medicinsk artikel nyligen om att sömntabletter inte ger en fullvärdig sömn, att drogas är inte detsamma som att sova.

Det var en synpunkt som träffade mig. Om jag ska bli piggare än jag är nu, måste jag ta det här steget och säga adjö till kryckan som sömntabletten har varit.

Den har varit funktionell under min utmattning. Men nu har den gjort sitt.

Håll tummarna för att jag lyckas!

Hur funkar det för dig, klarar du dig utan sömntabletter? Och vad använder du istället när du har svårt att sova?

Klicka på rubriken i inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *