En dag om utmattningssyndrom

Idag är det Världsdiabetesdagen, det är en dag som satt fokus på sjukdomen diabetes med stor framgång. Varför inte ordna en dag för oss som drabbats av utmattningssyndrom?

Vårt tillstånd behöver lyftas, och mer forskning måste till. Fler och fler blir sjukskrivna för utmattningssyndrom, inte minst fler yngre drabbas, ja, snart är det den vanligaste diagnosen för sjukskrivning, och ändå finns det inte en enda medicin som hjälper.

Det behövs verkligen mer forskning, både för att hitta behandlingar och mediciner, men också för att hitta biomarkörer, så att tillståndet kan fastställas i blodprov.

Det vi vet idag är att det tar lång tid att bli frisk från utmattningssyndrom, många år ofta, och att en del aldrig blir hundraprocentigt bra, utan att kognitiva svårigheter kvarstår. Många blir också utfattiga eftersom de blir utförsäkrade innan de blivit friska.

Samtidigt finns det solskenshistorier där drabbade blivit fullt friska igen. Utmattade som blivit pigga, och fått nya erfarenheter, blivit klokare människor rentav.

En särskild dag för utmattningssyndrom skulle naturligtvis krönas med en gala som leds av folkkära kändisar. Det gäller att hitta motsvarigheter till Peter Jihde och Molly Sandén.

Vad tycker du? Vilka kända svenskar skulle passa som frontfigurer för en sådan gala?

Klicka på rubriken i inlägget för att kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *