Choklad är toppen för trötta

Visste ni att det är chokladens dag idag? Det är något att uppmärksamma för oss som är trötta.

Att choklad är nyttigt för hälsan visar flera studier. Mörk choklad motverkar hjärtsjukdomar och förlänger livet. Men en brittisk studie visar dessutom att mörk choklad även kan hjälpa mot kronisk trötthet. Tre bitar mörk choklad med en kakaoprocent på 85 om dagen, minskade symtomen för de som drabbats av kroniskt trötthetssyndrom. Forskarna vid Hull York Medical School som gjort studien tror att mörk choklad kan ha en effekt på signalsubstansen serotonin som finns i hjärnan. Mörk choklad är rik på polyfenoler, som verkar kunna höja nivån av serotonin i hjärnan, vilket har kopplats till kroniskt trötthetssyndrom.

Fantastiskt eller hur!

Jag har lovat mig själv att ha ett sockerstopp till julafton, så därför tänkte jag bjuda på en sockerfri chokladkaka här idag, en smarrig kladdkaka. Kanske något att servera till helgen, och drömma om redan idag.

Chokladkaka utan socker och gluten.

10 stycken dadlar

0,5 dl riven kokos

2 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk kokt kaffe

50 gram smält smör eller ½ smält kokosolja.

3 ägg

1 nypa Himalaya salt

Sätt ugnen på 100 grader. Smörj en form. Mixa dadlarna i en matberedare och blanda i resten av ingredienserna.

Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter.

Servera med färska bär och hemgjord glass, eller grädde.

Njut med gott samvete!

Klicka på rubriken till inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *