När tiden försvinner

Min främsta tillflykt för att ladda batterierna är naturen och ön i skärgården där jag bor. Men ibland kan jag tycka att det ger energipåfyllning att göra en utflykt.

Idag tänkte jag tipsa om en perfekt utflykt så här i november när vädret inte lockar till utomhusaktiviteter särskilt mycket.

Det är billigt, ofta gratis, det kan ge ny kunskap, och ibland infinner sig ett sådant där magiskt ögonblick när du slungas bakåt i tiden, och samtidigt knyter an till en annan människas tankevärld. Jag pratar om att gå på museum. Stökigt, trångt och svettigt, kanske du invänder om du håller på att rehabilitera dig från utmattning. Absolut, jag gick inte på museum det första året efter väggen, men sedan, sedan är det möjligt att göra korta besök, om man vilar ordentligt före och efter.

Har du möjlighet att göra ett besök när inte alla andra är där, det vill säga på vardagar, blir besöket mindre stökigt.

Men till och med när det flockas massor av folk i en lokal kan man ibland zooma in på ett föremål, fascineras och låta fantasin flöda. Det ger energi.

Jag hade ett sådant moment nyligen när jag besökte British museum i London, ett av världen största museer. Inne på den egyptiska avdelningen fick jag rysningar.

Till saken hör att jag besökte Konungarnas dal, en dalgång med gravar i Egypten för länge sedan. Flera av guiderna beklagade sig över att gravarna var plundrade av engelsmännen och att de finaste artefakterna fanns just på British museum. Dit måste jag åka, tänkte jag då, men sedan tog det åtta år innan den tanken blev verklighet.

På egyptiska avdelningen på British museum förvaras statyer som Ramses II, och mumier från gravarna från Konungarnas dal och Rosett-stenen, den sten som för första gången gav möjlighet att tyda hieroglyferna.

Det är imponerande föremål som visar hur skickliga de här människorna var, trots att det rör sig om så länge sedan. Tänk så mycket de kunde åstadkomma utan någon särskild avancerad teknik. De lät sig inte begränsas av några hinder. Tanken svindlar.

Har du något museum du skulle vilja tipsa om?

Klicka på rubriken i inlägget om du vill kommentera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *