Fem frukter om dagen – bäst för hälsan?

När jag var i Brighton dukades frukosten upp på hotellet i filskålar med texten, ”Five fruits a day”, och den här uppmaningen att äta fem frukter om dagen fanns även i den lokala mataffären.

Jag hade inte stött på uppmaningen här hemma, och började fundera på vad som egentligen gäller. Själv äter jag inte fem frukter varje dag, eftersom jag har i bakhuvudet sedan jag följde LCHF-dieten, att frukt innehåller en hel del fruktsocker. Sedan är jag ingen stor fruktälskare heller, måste jag erkänna.

Så när jag kom hem kollade jag upp vad livsmedelsverket rekommenderar, och deras råd är fem frukter OCH grönsaker per dag. Tre frukter och två nävar grönsaker för att vara exakt. En liknande rekommendation ger WHO. Dock säger brittiska forskare att om du vill leva längre ska du utöka mängden till tio frukter/nävar grönt.

Vill du inte äta frukt, går det alltså lika bra, eller kanske ännu bättre med grönsaker.

Oaktat detta är det ju en hel del frukt och grönt man måste peta i sig om man vill leva länge, och jag vet inte om jag någonsin kommer att lyckas med det här.

Men anledningen till att läkare och forskare uppmanar oss till att äta mer frukt och grönt är att de här livsmedlen är pepprade med vitaminer, mineraler och fibrer. Man kan äta vitamintabletter också, men det är inte lika effektivt, dessutom missar man fibrerna. Allra nyttigast är ovanjordsgrönsakerna, som selleri, ruccola och broccoli. Tyvärr är det många som inte gillar de här gröna grönsakerna. Men ny forskning visar att det faktiskt går att träna hjärnan att börja älska grönsaker.                     

Smakforskarna har kunnat påvisa är att hjärnans kopplingar förändras när vi äter nyttig mat. Länge har man trott att smaken är medfödd, och att man inte kan påverka om man gillar godsaker bättre än frukt och grönt. Men nu visar nya studier att det är möjligt att ändra sina preferenser och gå från att gilla godis och skräpmat till att älska grönsaker. Du kan få en grönsakshjärna! Sex månader måste du hålla ut, för att programmera om hjärnan.

Under tiden ska du helst inte äta socker, eftersom socker slår ut alla andra smaker.

Så hur kan man öka mängden grönsaker i vardagen? Jag ska försöka ha bär på gröten oftare, och anstränga mig för att göra en nyttig sallad till middagen.

Min räddning är annars min gröna drink som jag försöker dricka varje dag. Äpplen och ingefära maskerar den sura smaken av selleri och spenat. Drinken är söt och god, och går snabbt att få i sig, och jag slipper mitt dåliga samvete över att jag tyvärr är en ganska dålig grönsaksätare.

Om jag ska vara ärlig har jag en chokladhjärna, mer än något annat, men det är en annan historia…

Klicka på rubriken i inlägget om du vill kommentera.

Vill du ha receptet till min gröna drink? Klicka nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *