Bästa kuren mot dunderförkylning

Har blivit dunderförkyld, jag har ont i halsen, snuva, huvudvärk och sjukdomskänsla i kroppen. Så det blir ingen träning idag tyvärr, och kanske inte på hela veckan.

En gång när jag precis kommit igång med träningen, blev jag riktigt förkyld. Men jag ville verkligen inte göra ett uppehåll när jag precis fått upp flytet, så jag körde på. Med följd att jag fick hjärtmuskelinflammation. Jag dog inte, som ni märker, men jag var tvungen att äta antibiotika och det tog ännu längre för mig att bli så frisk att jag kunde träna igen, än om jag tagit en paus från början. Så numera är jag lite klokare.

Vad hjälper bäst mot förkylning då? Finns det några dunderkurer? Ja, det gör det faktiskt.

Dunderkuren heter vila. Den är mer effektiv än alla andra dunderkurer, ja sömn undantaget. Att sova mera är bäst. Men om du inte kan sova mera, är vila second best. Det behöver inte vara märkvärdigt. Allt som ger dig ro, och upplevs som ett andrum duger.

Därför blir det en kroppsscanning för mig idag. Jag tycker att det funkar bäst när man är trött, bättre än meditation som funkar fint för mig när jag har ett surr av tankar i huvudet. Men nu är det främst energin som behöver fyllas på.

Och då är en kroppscanning överlägsen.  Det är en kort och effektiv vakenvila som innehåller både avslappning, muskelavspänning, djupandning och mental träning i ett.

Här ska jag förklara hur det går till, så kan du också prova:

1. Lägg dig ner. Jag brukar lägga mig på sängen, men en soffa eller yogamatta funkar också.

2. Ta några djupa andetag. Tänk dig att du andas från toppen av huvudet och ner genom kroppen till fötterna.

3. Gå sedan igenom kroppsdel för kroppsdel i tanken. Börja med höger fot. Lägg märke till vad du känner i varje kroppsdel. Försök att slappna av i den kroppsdel du tänker på.

4. När du är framme vid ansiktet, ögonen, kinderna och munnen, kanske du har somnat.

Men är du vaken kan du ligga kvar en stund och njuta av den sköna avslappnade känslan, innan du sträcker på dig, öppnar ögonen och vaknar, pigg och tillfreds igen.

Den här vilan ger dig ny energi och hjälper kroppen att läka. Gör du den ofta ökar den också din kroppskännedom, och du blir bättre på att dra i handbromsen innan stressen gett dig negativa symptom.

Det finns flera appar som du kan ladda ner som innehåller guidade kroppsscanningar. Botanisera dig fram och behåll den du gillar bäst. Eller så gör du kroppsscanningen på egen hand. Ha det bäst!

Klicka på rubriken i inlägget om du vill ge en kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *