London by the Sea

Efter några dagar i Brighton börjar jag lära mig att hitta i staden. Mesta tiden tillbringar jag nere vid havet, för det var nere vid de skummande vågorna allting började.

Brighton blomstrade när Richard Russel, en läkare från London, öppnade ett hälsohem på 1750-talet. Hemmet byggdes för hans sjuka patienter, och människor som behövde vila upp sig. Kanske hade de senare utmattningssyndrom, långt innan ordet hade uppfunnits.

Russel lanserade idén att havsbad var bra för hälsan, liksom den friska luften. Små hytter på hjul kördes ner i havet för att de viktorianska damerna, fullt påklädda, skulle kunna doppa sig. Speciella baddamer hjälpte dem ner i vattnet.

Hälsohemmet blev mäkta populärt och sjukliga och trötta londonbor flydde det smutsiga och larmande London för att bada, vila och promenera vid havet.

Brighton svällde från att vara en fiskeby till att bli en pulserande storstad.

Fortfarande åker londonborna hit så ofta de kan, på semestrar och helger för att promenera längst med vattnet, dricka kaffe på strand-caféerna och bada när det är varmt nog. Det finns oräkneliga hälsocenter och spa-anläggningar där man kan prova havsterapi, olika kurer där man använder alger och gyttja från havet.

För en utmattningsfrisk är det perfekt att vara just här.

Stränderna är breda och långa, det tar timmar att gå från en enda änden till den andra.

Det råder en härlig semesterstämning, folk tar tid på sig, pratar med sina barn och leker med sina hundar. En och annan frisksportare joggar förbi, medan andra shoppar i de små butikerna längst med stranden. Trots att det bara är 14 grader i vattnet ser man några modiga som marscherar ner i vågorna i bara bikini.

Själv har jag tagit en promenad vid vattnet varje dag, fotograferat och funderat över att dagens utbrända rekommenderas precis samma kur som 1700-talets patienter, vila, vistelse i naturen och att slå av på tempot. På ett sätt är det löftesrikt eftersom det fungerar. På ett annat sätt är det märkligt att vi inte har kommit på ett snabbare sätt att läka en utmattad hjärna.

Klicka på rubriken om du vill kommentera inlägget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *